Ręcznie wyrabiana chałwa Unitop

Słodkie chwile, wspomnienia z dzieciństwa, delikatesowy produkt i niczym niezastąpiony smak –takie skojarzenia ma kategoria chałwy dla większości konsumentów w Polsce. Jej rodowód sięga daleko poza granice Polski, jednak na przestrzeni lat mocno wpisała się w naszą tradycję i gust. Ponadto kategoria ta nie ma substytutów - ochotę na chałwę można zaspokoić tylko tą przekąską. Młodsze pokolenia doceniają nowoczesny, bardziej poręczny format Mini-Chałwy. Niezależnie od wariantu, musi być wyrabiana ręcznie, jeśli zależy nam na jej najwyższej jakości. Ręczne wyrabianie chałwy według tradycyjnych metod produkcji pozwala utrzymać jej oryginalny smak oraz charakterystyczną, kruchą oraz włóknistą konsystencję – czyli to, co polski konsument ceni w chałwie najbardziej.

Na czym dokładnie polega ręczne wyrabianie?

Masę powstałą z miazgi sezamowej oraz pozostałych składników niezbędnych w produkcji, dosłownie wiosłuje się, mieszając za pomocą kopyści (czyli dużej drewnianej łyżki, przypominającej wiosło), za co odpowiedzialni są doświadczeni specjaliści. To klucz do zachowania właściwej konsystencji finalnego produktu, a proces ręcznego wiosłowania skutkuje powstaniem charakterystycznych dla chałwy włókien karmelu, na których osadzają się drobinki miazgi sezamowej. Smak i jakość chałwy zależy od jakości surowców, eksperckiej wiedzy i doświadczenia specjalistów, którzy ją wyrabiają. Dzięki zachowaniu włókien karmelu chałwa nie kruszy się niepotrzebnie po pokrojeniu, co pozwala cieszyć się jej smakiem oraz zachować jej estetyczny wygląd przy serwowaniu. Automatyzacja procesu produkcji przecina powstałe włókna, co negatywnie wpływa na wyżej opisane cechy. Każdy wariant naszej chałwy posiada na opakowaniach znak "Ręcznie wyrabiana", co jest naszym wyróżnikiem i gwarantem jej najwyżej jakości i smaku. Co więcej, w konsumenckich badaniach sensorycznych nasza ręcznie wyrabiana chałwa wygrywa z analogicznymi produktami wyrabianymi mechanicznie, a badani przypisują jej dodatkowo bardziej zachęcający zapach oraz ogólną jakość.

Chałwa Unitop - bogactwo smaków i formatów

Posiadamy najszerszą ofertę smaków i form podania na rynku.  Mówiąc o smakach, najpopularniejszym wyborem wśród polskich konsumentów jest chałwa sezamowa o smaku waniliowym. W ofercie znajdują się także propozycje z dodatkiem kakao, orzechów, bakalii, a także chałwa "fantazyjna" (czyli połączenie wanilii i kakao) czy wersja oblana czekoladą. Produkty są dostępne w rożnych formatach opakowań dostosowanych do różnych potrzeb: od konsumpcji indywidualnej do dzielenia się bądź oferty na prezent. W okresie świąt Bożego Narodzenia oferujemy także specjalną linię chałwy waniliowej w formacie 250 g w pudełku tekturowym ze specjalnie zaprojektowaną na okres świąteczny grafiką, a także w formacie torcika 400 g.

Naszą innowacyjną w kategorii jest także Mini-Chałwa – czyli "porcja na raz". Oferujemy ją jako jedyny producent na rynku. To małe, osobno pakowane porcje, które zakupimy na sztuki lub na wagę. To właśnie format, który jest odpowiedzią na współczesne oczekiwania i potrzeby młodszej grupy odbiorczej, a jest szczególnie doceniany zwłaszcza przez kobiety. O ile większe formaty zachęcają do wspólnego dzielenia się przysmakiem, o tyle Mini-Chałwa jest idealnym rozwiązaniem, gdy szukamy wygodnego i jedynego w swoim rodzaju sposobu na "słodką przyjemność" w ciągu dnia. Mini-Chałwę można wygodnie przechować i spożyć od razu w każdym momencie, w którym najdzie nas na to ochota, bez obawy o pobrudzenie swoich dłoni. Marka została wyróżniona w plebiscycie "Najlepszy Produkt - Wybór Konsumentów 2020" w kategorii „Innowacja Spożywcza”.

Co zawiera chałwa?

Z czego jeszcze zrobiona jest chałwa? Skład to przede wszystkim miazga sezamowa. Do produkcji wykorzystujemy miazgę ze specjalnie wyselekcjonowanych ziaren sezamu, gwarantujących nie tylko smak i odpowiednią konsystencję, ale także barwę. Nawet kilka ciemniejszych nasion może wpłynąć negatywnie na efekt końcowy, dlatego dla nas to tak ważne. Jak pozostałe składniki wpływają na smak i jakość? Na przykład za puszystość chałwy odpowiada białko, które ją napowietrza. Specjaliści wykorzystują do tego białko jaja kurzego lub korzeń mydlnicy. Dla gwarancji najlepszego efektu my stosujemy połączenie tych dwóch składników w odpowiednich proporcjach. W produkcji nie wykorzystujemy oleju palmowego, którego wytwarzanie wpływa na szkodę środowiska.

ZAMÓW ONLINE GDZIE KUPIĆ