Sernik chałwowy na sezamkowym spodzie z karmelem wiśniowym

Sernik chałwowy na sezamkowym spodzie z karmelem wiśniowym

Spód:

Składniki:

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 150 stopni C. Dno tortownicy (ok. 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Sezamki zmielić w blenderze na małe okruszki, wymieszać z rozpuszczonym masłem. Wyłożyć na dno tortownicy i wyrównać łyżką. Podpiec 20 minut.


Masa serowa:

Składniki:

  • 800 g sera twarogowego do serników (najlepiej serka kremowego)
  • 150 g szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 4 duże jajka
  • 125 ml śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 300 g chałwy waniliowej Unitop, pokruszonej

Przygotowanie:
Ser zmiksować (na niskich obrotach miksera) z cukrem, jajkami, śmietanką i mąką. Tylko do połączenia składników. Dodać chałwę i wymieszać. Wylać na podpieczony spód i piec 50 minut do godziny w 150 stopniach C. Zostawić do wystygnięcia w piekarniku. Schłodzić w lodówce.


Karmel wiśniowy:

Składniki:

  • 150 g cukru
  • 50 ml soku wiśniowego
  • 100 ml śmietany 30%
  • Szczypta soli (najlepiej gruboziarnistej)

Przygotowanie:
Cukier wymieszać na patelni z sokiem wiśniowym. Gotować najpierw do uzyskania syropu (nie mieszając na tym etapie), a następnie do intensywnie pachnącego karmelu. Dodać śmietankę, masło i dopiero w tym momencie wymieszać. Dodać sól, wymieszać. Całkowicie wystudzić i polać sernik.

Przepis stworzony przez @posypane

Kategorie: Przepisy , Przepisy z chałwą , Przepisy z sezamkami