Bananowy chlebek quinoa z czekoladową polewą i pokruszonymi sezamkami

Bananowy chlebek quinoa z czekoladową polewą i pokruszonymi sezamkami

Rozpocznij dobrze dzień z poniższym przepisem na bananowy chlebek quinoa z czekoladową polewą i pokruszonymi sezamkami Amki TO GO!

Bananowy Chlebek Quinoa

Składniki:
1 szklanka cukru kryształ
1 duże jajko
1 szklanka rozgniecionych bananów
¼ szklanki oleju roślinnego
1 szklanka mąki uniwersalnej
½ szklanki mąki quinoa
¼ łyżeczki do herbaty proszku do pieczenia
¼ łyżeczki do herbaty sody
Szczypta soli

Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i przygotuj formę do pieczenia chleba spryskując ją olejem.
2. Do dużej miski wsyp cukier, dodaj jajka i wymieszaj aż do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Dodaj olej roślinny i banany, wszystko dobrze wymieszaj.
3. Do oddzielnej miski przesiej razem suche składniki i dodaj to do mokrych składników. Wszystko dobrze wymieszaj i upewnij się, że nie ma żadnych grudek.
4. Przełóż wszystko do przygotowanej formy do pieczenia chleba i piecz przez 60 minut lub do uzyskania złoto-brązowego koloru. Aby sprawdzić postęp pieczenia, dotknij wierzchu chlebka i jeśli wróci do swojego kształtu oraz ma złoto-brązowy kolor na wierzchu, chlebek jest gotowy do wyjęcia z piekarnika.
5. Wystudź chlebek przez 5-10 minut np. na kratce do chłodzenia i kiedy możesz już go dotknąć, wyjmij go z formy do pieczenia. Niech chlebek wystygnie do końca podczas gdy będziesz przygotowywać polewę czekoladową.

Polewa z Mlecznej Czekolady

Składniki:
½ szklanki masła, miękkiego, w temperaturze pokojowej
1/3 szklanki cukru pudru
¾ szklanki mlecznej czekolady, rozpuszczonej
4 łyżki stołowe 10% kwaśnej śmietany/jogurtu naturalnego
2 paczki sezamków Amki TO GO z quinoa lub Amki TO GO klasycznych, pokruszonych na kawałki

Przygotowanie:
1. Włóż masło i przesiany cukier puder do robota planetarnego z łopatkami. Miksuj aż do uzyskania lekkiej i puszystej masy na obrotach niskich lub średnich przez około 2-5 minut.
2. Dodaj rozpuszczoną mleczną czekoladę do miski i miksuj na średnich obrotach aż składniki dobrze się połączą. Pamiętaj, aby w połowie czasu wyłączyć mikser i zeskrobać to, co osadziło się na ściankach miski, aby połączyć z resztą.
3. Dodaj kwaśną śmietanę lub jogurt jako ostatni i dobrze wymieszaj aż do uzyskania gładkiej i błyszczącej konsystencji.
4. Rozprowadź polewę na wierzchu bananowego chlebka quinoa i posyp pokruszonymi sesamkami Amki TO GO z quinoa dla dekoracji.

Pamiętaj, że ten chlebek może być przechowywany w hermetycznym pojemniku w lodówce przez 3 dni.

Przepis stworzony przez @sacheredesserts

Kategorie: Przepisy , Przepisy z sezamkami