Chałwowe tiramisu

Chałwowe tiramisu

Chałwowe tiramisu

Składniki

  • 350 ml zaparzonej mocnej ostudzonej kawy
  • 2 jajka + 2 żółtka
  • 70 g cukru pudru
  • 500 g serka mascarpone
  • 150 g chałwy waniliowej
  • 300 g podłużnych biszkoptów
  • ok. 3 łyżek gorzkiego kakao lub tartej gorzkiej czekolady

 

1. Zaparz mocną kawę i ją ostudź.

2. Jajka (w temperaturze pokojowej) przelej gorącą wodą.

3. Oddziel żółtka od białek.

4. W rondelku podgrzej czubatą łyżkę mascarpone i dodaj posiekaną chałwę. Mieszaj aż do uzyskania jednolitego kremu.

5. Żółtka ubij z cukrem pudrem na puszysty krem przez ok. 8 minut, początkowo ubijaj na parze np. w metalowej misce zawieszonej na garnku z parującą wodą, do czasu aż żółtka będą już ciepłe, odstaw z pary i dalej ubijaj.

6. Następnie dodaj porcjami pozostałą część mascarpone, cały czas ubijaj, aż krem będzie gęsty i jednolity. Do ubitych żółtek dodaj jednolity krem chałwowy.

7. W oddzielnej misce ubij białka na idealnie sztywną pianę, połącz je z kremem z żółtek i mascarpone delikatnie mieszając łyżką.

8. Połowę biszkoptów zanurz na chwile w kawie i ułóż w prostokątnym naczyniu (ok. 20 x 22 cm). Biszkopty posyp cienką warstwą kakao lub tartą gorzką czekoladą. Deser układaj warstwowo.

9. Wyłóż połowę kremu i przykryj kolejną warstwą nasączonych biszkoptów, posyp warstwą kaka lub tartą gorzką czekoladą. Wyłóż resztę kremu, ponownie posyp kakao lub czekoladą.

10. Wstaw do lodówki na min. 5 godzin.

 

Przepis stworzony przez @wylizanyrondel.

Kategorie: Przepisy , Przepisy z chałwą , Przepisy z sezamkami