Chwałowy przekładaniec

Chwałowy przekładaniec

Szybkie pyszne ciasto bez pieczenia.

Składniki:
Forma 20 cm/20 cm

·       Śmietanka 35% - 500 ml

·       Cukier puder – 30 g

·       Mascarpone – 250 g

·       Herbatniki – 36 szt

·       Dżem owocowy/konfitura owocowa – 100 g

·       Chałwa słony karmel – ok. 300g

Całą chałwę zetrzyj na tarce. Ok. 1/3 chałwy pozostaw do dekoracji.

Krem
Schłodzoną śmietankę ubij mikserem. Pod koniec dodaj cukier puder oraz mascarpone.

Składanie ciasta
Na dnie blaszki lub naczynia ułóż warstwę herbatników. Posmaruj jedną częścią kremu, rozsyp równomiernie startą chałwą. Przykryj kolejną warstwą herbatników. Posmaruj dżemem lub konfiturą. Przykryj warstwą herbatników. Posmaruj następną porcją kremu, posyp startą chałwą. Ułóż ostatnią warstwę herbatników. Wyłóż ostatnią warstwą kremu oraz posyp obficie startą chałwą.

Odstaw ciasto do lodówki na min 4 godziny.

Smacznego!

Przepis stworzony przez @wylizanyrondel.

Kategorie: Przepisy , Przepisy z chałwą , Przepisy z sezamkami