Feta w sezamkowej panierce na pieczonych pomidorach

Feta w sezamkowej panierce na pieczonych pomidorach

Jeśli lubicie eksperymentować w kuchni lub chcecie zaskoczyć domowników czy gości – koniecznie wypróbujcie ten przepis! Feta w sezamkowej panierce na gorących pomidorach to niezwykle prosta i pyszna propozycja, która z pewnością przypadnie do gustu wegetarianom, jednak mięsożercy również mogą ją pokochać.

Składniki na (2 porcje):
1 kostka sera feta, odsączona, osuszona za pomocą ręcznika papierowego
50 g panko (japońskiej bułki tartej) lub bułki tartej
50 g sezamków zmielonych na gruby pył w blenderze
Sól, pieprz
1 jajko
Szczypta mąki
Olej do smażenia
500 g pomidorków cherry w kiści
Oliwa do polania
Sól, pieprz

Przygotowanie:
W naczynku żaroodpornym ułożyć pomidory, polać łyżką oliwy, doprawić solą i pieprzem. Piec w temperaturze 180 stopni przez 10-15 minut.

W międzyczasie roztrzepać w misce jajko. Sezamki wymieszać z bułką tartą. Fetę obtoczyć w mące, następnie w jajku i bułce z sezamkami. Smażyć na rozgrzanym oleju lub piec na tacce na grillu na złoty kolor z obu stron. Podawać z pieczonymi pomidorkami.

Przepis stworzony przez @posypane

Kategorie: Przepisy , Przepisy z sezamkami