Hummus ze smażonymi pomidorami

Hummus ze smażonymi pomidorami

Zanurz się w miłości własnej z hummusem ze smażonymi pomidorami według poniższego przepisu.

Składniki:
4 sezamki Amki TO GO, zmielone + więcej do posypania
2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
1 łyżeczka do herbaty soli morskiej
½ łyżeczki do herbaty kuminu
¼ szklanki tahini
2 ząbki czosnku, posiekane
¼ szklanki soku z cytryny
¼ szklanki oliwy z oliwek
3 łyżki stołowe zimnej wody
1 duża biała cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżka stołowa ziaren kuminu
½ łyżki stołowej płatków czerwonej papryki
1 szklanka pomidorków koktajlowych
Szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:
1. Do robota kuchennego włóż Amki TO GO i zmiel je (co chwilę włączając i wyłączając robota) aż do uzyskania konsystencji przypominającej mąkę.
2. Dodaj do robota ciecierzycę, sól, kumin, tahini, czosnek i cytrynę. Mieszaj przez 1 minutę albo do uzyskania gładkiej masy. Powoli dodawaj oliwę na wierzch masy podczas mieszania. Następnie powoli dodaj wodę i zblenduj wszystko na gładką masę.
3. Zbadaj konsystencję, ale powinna być idealna. Odstaw na bok.
4. Przygotuj pomidorową salsę z patelni dodając na patelnię wszystkie pozostałe składniki i podgrzewając na średnim ogniu przez 15 minut lub do czasu aż pomidory będą lekko popękane.
5. Podawaj hummus na dużej misce, na wierzchu połóż smażone pomidory, więcej pokruszonych sezamków Amki TO GO i kolendrę, jeśli chcesz.

Przepis stworzony przez @foodbymaria

Kategorie: Przepisy , Przepisy z sezamkami