Owoce zapiekane pod kruszonką sezamkową

Owoce zapiekane pod kruszonką sezamkową

Składniki (na 4 porcje):
Owoce
400-500 g ulubionych owoców (u nas wiśni)
50 g cukru
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Kruszonka
100 g masła
1 szklanka mąki (szklanka 250 ml)
pół szklanki cukru (szklanka 250 ml)
100 g pokruszonych/drobno posiekanych sezamków Amki TO GO

Przygotowanie:
W garnuszku rozpuścić masło z cukrem, dodać mąkę i sezamki, wymieszać łyżką. Przełożyć do miski, odstawić do ostudzenia, a najlepiej schłodzić około 30 min w lodówce przed użyciem. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C (termoobieg). Owoce wsypać do niewielkiego żaroodpornego naczynka, posypać cukrem i skrobią, wymieszać. Na wierzch posypać grubą warstwą sezamkowej kruszonki. Piec około 20 minut do zarumienienia. Podawać na ciepło z lodami (najlepiej jogurtowymi, domowej roboty😊 ).

Przepis stworzony przez @posypane

Kategorie: Przepisy , Przepisy z sezamkami