Semifreddo chałwowe

Semifreddo chałwowe

Składniki:
3 białka (jajka L), w temperaturze pokojowej
150 g chałwy
85 g szklanki cukru
180 g śmietany 36%, schłodzonej, najlepiej z kartonika
Skórka z 1 cytryny
Szczypta gruboziarnistej soli
Sezamki i chałwa do dekoracji

Przygotowanie:
Keksówkę (22-24 cm) wyłożyć folią spożywczą - zarówno spód, jak i boki. Białka ubić z cukrem na puszystą, lśniącą bezę, aż cukier całkowicie się rozpuści. W innej misce ubić śmietankę ze skórką z cytryny na puszysty krem. Do ubitej śmietanki dodać bezę (na 3 razy), wymieszać delikatnie (ale w miarę szybko) do połączenia, dodać pokruszoną chałwę (150 g) i delikatnie wymieszać. Przełożyć masę do foremki i mrozić minimum 5 godzin. Serwować semifreddo posypane chałwą, sezamkami i szczyptą soli.

Przepis stworzony przez @posypane

Kategorie: Przepisy , Przepisy z chałwą