Sernik podwójnie chałwowy

Sernik podwójnie chałwowy

Składniki

Tortownica 23cm

 

Ciasteczkowy spód

400 g ciastek

150 g masła

 

Masa sernikowa

1 kg sera sernikowego

200 g cukru pudru

Szczypta soli

4 łyżki mąki ziemniaczanej

4 jajka

100 ml śmietanki 30%

100 g chałwy

 

Polewa

100 g chałwy pistacjowej/orzechowej

100 ml śmietanki

 

Do dekoracji

Użyj posiekanych pistacji, orzechów lub popcornu.

 

Ciasteczkowy spód

1.       Rozgrzej piekarnik do temp. 170 stopni (góra-dół). Rozpuść masło. Ciastka zblenduj na konsystencje bardzo drobnego piasku (za pomocą blendera albo wrzuć do woreczka i rozdrobnij i za pomocą tłuczka).

2.       W misce połącz rozdrobnione ciastka z roztopionym masłem (konsystencja mokrego piasku) powstałą masą wyłóż dno oraz boki tortownicy (dokładnie dociśnij masę).

3.       Spód piecz w rozgrzanym piekarniku (170 stopni góra-dół) przez 13 minut.
Po upieczeniu zostaw spód do wystygnięcia – dzięki temu spód pozostanie chrupiący.

 

Masa sernikowa

1.       W rondelku podgrzej 100 ml śmietanki, dodaj drobno pokrojoną chałwę, mieszaj i podgrzewaj aż do uzyskania jednolitej masy. Zostaw do przestygnięcia.

2.       Do naczynia (miski) przełóż ser sernikowy, dodaj cukier puder, przy pomocy rózgi dokładnie wymieszaj, następnie dodaj szczyptę soli oraz mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszaj. Dodaj po kolei całe jajka, dobrze wymieszaj.

3.       Na koniec dodaj wcześniej przygotowaną śmietankę połączoną z chałwą. Sernik piecz w temperaturze 170 stopni przez 60 minut. Pozostaw do wystygnięcia.

 

Polewa

1.       W rondelku podgrzej 100 ml śmietanki, dodaj drobno pokrojoną chałwę, mieszaj i podgrzewaj aż do uzyskania jednolitej masy.

2.       Na wystygnięty sernik wylej ciepłą polewę. Udekoruj wg uznania np. orzechami albo popcornem.

 

Przepis stworzony przez @wylizanyrondel.
Kategorie: Przepisy , Przepisy z chałwą , Przepisy z sezamkami