Sezamki domowej roboty

Sezamki domowej roboty

Składniki:
250 g białego sezamu
230 g cukru
1 łyżka wody
20 g masła

Przygotowanie:
Sezam podprażyć w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni C na złoty kolor. Wyjąć z pieca i odstawić na bok. Cukier wsypać do garnka, dodać wodę i gotować, aż powstanie karmel. Na końcu dodać masło i szybko mieszać, aż masło się roztopi. Dodać sezam i wymieszać. Teraz należy postępować szybko. Karmel będzie szybko twardniał. Gotową masę wyłożyć na papier do pieczenia, przykryć drugim kawałkiem papieru do pieczenia i rozwałkować na mniej więcej prostokąt o grubości 0,5 cm. Ściągnąć papier i pokroić masę na prostokąty lub kwadraty dowolnej wielkości. Należy zrobić to w miarę szybko, bo jak karmel zastygnie, nie ukroimy już kawałków, tylko trzeba będzie je łamać.

Nie jest łatwo przygotować samemu idealne sezamki. Jeśli wolicie zdać się na profesjonalistów, zawsze możecie zamówić pyszne i chrupiące Amki TO GO w kilku smakach w sklepie online Unitop

Przepis stworzony przez @posypane

Kategorie: Przepisy , Przepisy z sezamkami