Stir fry z warzywami, kurczakiem i sezamkami

Stir fry z warzywami, kurczakiem i sezamkami

Jak wprowadzić nieco egzotyki do kuchni? Warto sięgnąć po znany od stuleci sposób przygotowywania potraw w woku. Bardzo aromatyczny stir fry z warzywami i kurczakiem doskonale współgra z nieoczywistym dodatkiem w postaci sezamków. Ich niezwykła chrupkość i słodycz nadają daniu nowy wymiar.

Składniki (na 4 porcje):
500 g piersi z kurczaka
2 ząbki czosnku
3 cm imbiru
1 papryka zielona/czerwona
100 g kimchi (koreańskiej kiszonej kapusty)
2 łyżki sosu sojowego
Szczypta cukru
1 łyżka sosu rybnego (opcjonalnie)
Cebula dymka
4 opakowania sezamków Amki, pokruszonych
Sól, płatki chilli
3 łyżki oleju
Gruby makaron ryżowy do podania


Przygotowanie:
Kurczaka kroimy w niewielkie kawałki, przekładamy do miski, osuszamy, doprawiamy solą i płatkami chilli. Czosnek i imbir (może być ze skórką) siekamy, paprykę kroimy na cienkie paseczki. W szklance mieszamy sos sojowy z cukrem i sosem rybnym. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy kurczaka, następnie dodajemy czosnek, imbir i paprykę, chwilę podsmażamy. Dodajemy kimchi (bez zalewy) i mieszankę sosów z cukrem. Dodajemy połowę sezamków i podsmażamy, aż kurczak będzie gotowy (nie surowy), a sos się zredukuje i lekko skarmelizuje. Podajemy danie z makaronem ryżowym, posypane posiekaną dymką i resztą sezamków.

Przepis stworzony przez @posypane

Kategorie: Przepisy , Przepisy z sezamkami