Tahini brownie z polewą sezamkową

Tahini brownie z polewą sezamkową

Czy jest coś bardziej satysfakcjonującego od wgryzania się w przepyszne brownie? Leci nam ślinka na widok tego tahini brownie z polewą sezamkową!

Brownie

Składniki:
250 g (1 szklanka + 2 łyżki stołowe) niesolonego masła
260 g (1 szklanka) gorzkiej czekolady 70%
4 duże jajka
280 g (1 i ½ szklanki) cukru
120 g (1 szklanka) mąki
30 g (1/3 szklanki) kakao w proszku
½ łyżeczki do herbaty soli
50 g (2-3 paczki) sezamków Amki TO GO
70 g (1/4 szklanki) tahini

Przygotowanie:
1. Nagrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza, natłuść formę do pieczenia olejem i wyłóż papierem do pieczenia.
2. Nałóż masło i czekoladę do żaroodpornej miski i ustaw ją na garnku z wolno gotującą się wodą. Pozostaw do rozpuszczenia przez 2-3 minuty, następnie zdejmij miskę z garnka. Odstaw na bok.
3. Do oddzielnej miski przesiej razem mąkę, kakao i sól. Odstaw na bok.
4. Umieść jajka i cukier w misce i ubijaj do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Dodaj roztopione masło i masę czekoladową, wymieszaj dokładnie trzepaczką. Następnie delikatnie dodaj suche składniki. Na końcu dodaj pokruszone kawałki sezamków Amki TO GO i wymieszaj je z pozostałymi składnikami.
5. Nałóż powstałą masę brownie do przygotowanej formy do pieczenia i za pomocą łopatki wyrównaj wierzch.
6. Nałóż małe ilości tahini na wierzch masy brownie i delikatnie wciskając rączkę drewnianej łyżki przesuwaj ją po cieście, aby uzyskać marmurkowy efekt.
7. Piecz przez 20-25 minut.
8. Kiedy brownie są upieczone, pozostaw je do ostygnięcia w temperaturze pokojowej przez 1 godzinę, następnie rozwiń wyjmując papier do pieczenia. Pokrój na kwadraty.

Polewa sezamkowa

Składniki:
100 g (1/4 szklanki i 3 łyżki stołowe) miękkiego masła, w temperaturze pokojowej
130 g (1 szklanka) cukru pudru, przesianego
100 g (1/2 szklanki) tahini
Szczypta soli

Przygotowanie:
1. Włóż masło i cukier puder do miski i zmiksuj elektrycznym mikserem. Blenduj na prędkości niskiej lub średniej aż osiągniesz lekką i kremową konsystencję, ok. 2 do 5 minut.
2. Dodaj do miski tahini i miksuj na średniej prędkości aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Pamiętaj, aby przerwać miksowanie i zeskrobać to, co osadziło się na ściankach miski, aby połączyć je z resztą i zmiksować wszystko dokładnie.
3. Wlej polewę do rękawa cukierniczego zakończonego gwiazdką i udekoruj lub po prostu nałóż polewę na brownie i połóż kawałki Amki TO GO na wierzchu dla dekoracji.

Przepis stworzony przez @sacheredesserts

Kategorie: Przepisy , Przepisy z sezamkami