Zupa pomidorowa posypana chrupiącymi sezamkami

Zupa pomidorowa posypana chrupiącymi sezamkami

Odpłyń na chwilę z miską kremowej zupy pomidorowej podczas dzisiejszego kwadransa dla siebie!

Składniki:
8 dużych pomidorów, przekrojonych na pół
1 duża główka czosnku (nieobranego), przekrojona na pół
1 duża biała cebula, obrana i przekrojona na pół
½ szklanki mleka kokosowego
¼ szklanki wegańskiego lub zwykłego parmezanu
3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
1 łyżeczka do herbaty soli morskiej
½ łyżeczki do herbaty czarnego pieprzu
½ szklanki pokruszonych sezamków Amki TO GO (użyj swojego ulubionego smaku, np. Amki TO GO klasyczne lub Amki TO GO z chia”)
Opcjonalnie na wierzch: świeże pesto

Przygotowanie:
1. Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
2. Przygotuj warzywa i weź dużą blachę do pieczenia.
3. Nałóż pomidory, czosnek i cebulę na blachę i piecz przez 30 minut. Nie musisz sprawdzać, jak się piecze ani robić niczego innego. Po prostu upiecz i wyjmij z piekarnika.
4. Kiedy czosnek jest już na tyle wystudzony, że możesz go dotknąć, zacznij wyjmować ząbki czosnku po kolei z główki i wrzucaj je wraz z innymi składnikami zupy (oprócz sezamków Amki TO GO) do blendera o dużej mocy.
5. Blenduj przez 1 minutę lub do osiągnięcia gładkiej konsystencji.
6. Podawaj z pokruszonymi Amki TO GO i kilkoma kroplami pesto (bardzo polecamy)


Przepis stworzony przez @foodbymaria

Kategorie: Przepisy , Przepisy z sezamkami