Jogurtowa panna cotta z sezamkami

Jogurtowa panna cotta z sezamkami

Ten deser będzie wspaniale pasował i na grilla z przyjaciółmi, i do porannej kawy! Wszystkie składniki tworzą nieoczywiste, ale doskonałe połączenie smaków. Jogurtową panna cottę możesz bezpośrednio posypać sezamkami, ale możesz też najpierw nałożyć na nią kokosowy pudding chia, który właściwie robi się sam;)

Jogurtowa panna cotta

Składniki (na 6 porcji):
360 g (1 i ½ szklanki) śmietany, 35%
75 g (1/3 szklanki) cukru kryształ
3 listki żelatyny, nawodnione w zimnej wodzie (lub 1 opakowanie żelatyny w proszku)
7 g (1 łyżeczka do herbaty) ekstraktu waniliowego
345 g (1 i ½ szklanki) jogurtu naturalnego 10%

Przygotowanie:
1. Wybierz 6 kubków, kokilek lub szklanek do zaserwowania panna cotty i odstaw na bok.
2. Nałóż śmietanę, cukier i ekstrakt waniliowy do garnka i podgrzej.
3. W międzyczasie nawodnij listki żelatyny w zimnej wodzie, aż staną się miękkie.
4. Nałóż jogurt do oddzielnej miski i odstaw na bok.
5. Zanim śmietana się zagotuje, zdejmij ją z ognia. Wyciśnij całą wodę z nawodnionych listków żelatyny i dodaj je do gorącej śmietany. Dobrze wymieszaj, aż żelatyna się rozpuści.
6. Przełóż gorącą miksturę do miski z jogurtem i ubij trzepaczką na gładką masę.
7. Rozłóż panna cottę do wybranych kubków, kokilek lub szklanek i wstaw do lodówki na 2-6 godzin.


Kokosowy pudding chia

Składniki:
200 g (1 szklanka) mleka kokosowego
40 g (2 łyżki stołowe) syropu klonowego
70 g (7 łyżek stołowych) nasion chia
Szczypta soli
2-4 paczki sezamków Amki TO GO klasycznych lub z chia, połamanych na kawałki

Przygotowanie:
1. Wsyp nasiona chia do miski, dodaj mleko kokosowe, syrop klonowy i sól.
2. Odstaw miskę na trochę, często mieszając, aż mikstura zgęstnieje do konsystencji puddingu.
3. Nałóż po ok. 50 g puddingu na wcześniej przygotowaną panna cottę i posyp kawałkami sezamków Amki TO GO.

Smacznego!

Przepis stworzony przez @sacheredesserts

Kategorie: Przepisy , Przepisy z sezamkami